Fliserens: Sådan får du præsentable fliser
Fliser udendørs kan hurtigt blive ramt af forskellige problemer, der gør dem mindre præsentable. To af de mest almindelige udfordringer er flisepest (også kaldet lav) og alger. Flisepest viser sig ofte som grimme, hvide pletter, der trives i fugtigt klima og spreder sig aggressivt. Alger giver fliserne et grønt skær og kan gøre dem meget glatte. Begge problemer trives godt i det danske klima.
En grundig fliserens er løsningen på disse problemer. Selvom nogle vælger at gøre det selv, kan det være en fordel at få professionel hjælp. Forkert rensning, især med højtryksrenser, kan nemlig skade flisernes overflade.
Sådan foregår en professionel fliserens:
- Vurdering: Fliserne undersøges for at identificere særlige behov og bestemme den mest effektive rensningsmetode.
- Hedvandsrensning: Et hedvandsanlæg bruges til at dræbe alger og mikroorganismer. Dette sikrer en grundig rensning uden brug af skadelige kemikalier.
- Imprægnering: Efter rensningen forsegles fliserne med en imprægnering for at beskytte mod porøsitet og forlænge levetiden.
- Fugesand: Nyt fugesand lægges for at forebygge ukrudt og mos mellem fliserne.
- Kvalitetssikring: Processen afsluttes først, når alle trin er udført til høj standard.
Fordele ved hedvandsrensning
Hedvandsrensning er skånsom mod fliserne. Den høje temperatur dræber mikroorganismer effektivt, så der ikke behøves et så højt tryk som ved koldvandsrensning. Dette mindsker risikoen for at beskadige flisernes overflade, hvilket ellers kan gøre dem mere modtagelige for frostskader.
Desuden er hedvandsrensning miljøvenlig, da den ikke kræver brug af kemikalier. Det holder miljøbelastningen på et minimum.